Cerrar

es | val   

Jordi Fuster: «L’objectiu de qualsevol empresa és millorar la productivitat»

Entrevista a Jordi Fuster, director comercial de l’empresa Doeet, una de les principals plataformes de la Indústria 4.0

Mostrar ampliado

Jordi Fuster

Jordi Fuster

Mostrar ampliado

Jordi Fuster presentación Doeet

Jordi Fuster presentación Doeet

Mostrar ampliado

Sofware Doeet

Sofware Doeet

Doeet és una de les principals plataformes de la Indústria 4.0, orientada al control de producció, la millora de la productivitat i la reducció de costos. Es tracta d’un sistema integral per a la gestió d'operacions que et permet analitzar totes les dades de fabricació de la teua empresa: producció, productivitat, qualitat, traçabilitat i costos. Doeet recopila les dades de la teua producció en temps real i les torna a calcular de forma intel·ligent en informes personalitzables, amb gràfics i alertes, perquè conega, d'un colp d'ull, l'estat de la producció a la seua empresa. Per tal de conéixer de prop el funcionament de Doeet, entrevistem el seu director comercial, Jordi Fuster.

Conta’ns breument en què consisteix Doeet i en quins sectors treballeu principalment.

Doeet és un sistema M.E.S. que ha evolucionat a un sistema M.O.M. El que fa és, mitjançant les captures d’informació directes de les màquines, gestionar tot el procés de producció i anàlisi de productivitat a la planta productiva.

És d’aplicació en qualsevol tipus d’empresa que compta amb maquinària, que tinga un procés productiu i, fins i tot, processos semimanuals; pot implantar-se en tots aquells processos en els quals vulguem controlar la productivitat i la producció.

Adaptar-se a la Indústria 4.0 requereix un bon pla de digitalització

Els vostres principals clients són aquelles empreses que desitgen una màxima optimització de la producció?

Sí. A la fi, l'objectiu de qualsevol empresa és millorar la productivitat, de manera que qualsevol empresa que vulga conéixer el que està passant en el seu procés productiu, tant pel que fa a la productivitat com quant a la gestió de la producció, de control de paràmetres de fabricació, etc., és susceptible d’instal·lar doeet.

Es necessita un gran capital per a poder reconvertir una empresa amb maquinària obsoleta en una de més moderna?  

La realitat és que les màquines són cares, però canviar una màquina per una altra més moderna pel mer fet que siga adaptable a la Indústria 4.0 no té sentit; qualsevol màquina és adaptable a la Indústria 4.0, sinó és d'una forma ho és d'una altra. Quan cal canviar una màquina per una altra? Quan el canvi ens permeta fabricar més peces o més varietat de dissenys. En este cas, el canvi té un retornament de la inversió mesurable i, per tant, el capital utilitzat, tot i que siga alt, estarà mesurat al seu retornament d’inversió.

L’objectiu de qualsevol empresa és millorar la productivitat

Ara adaptar-se a la Indústria 4.0 requereix capital? No requereix passar per un canvi de màquines, sinó que requereix, en primer lloc, un canvi de mentalitat i, en segon lloc, un bon pla de digitalització. Perquè l’empresa pot tindre tecnologies d’Indústria 4.0; segurament té SCADA, un MES, un ERP, etc. És a dir, de segur que ja té moltes coses i només necessita ordenar eixos sistemes i interconnectar-los.

La robotització en la producció sol comportar una reducció de la plantilla. Els clients que adquireixen el vostre software sol optar per esta opció o, pel contrari, ho fan per tal d'obtindre una millora en la productivitat?

Clar, una millora de la productivitat a la fi el que significa és que l’empresa fabricarà el seu producte amb menys recursos (hores de màquina, hores d'operari, primera matèria, etc.). En un principi podem dir que si jo puc fabricar el mateix amb menys gent, acomiadaré treballadors, cosa que és un error perquè al final no és així. Al final el que significa poder fabricar un producte més barat és que tindré més marge de benefici, de forma que podré ser més competitiu en preu i aconseguir més comandes que abans, ja que estava fora de mercat, o fins i tot entrar en mercats per als quals fins ara no estava comercialment preparat. Això passa molt quan se sol dir: «no podem competir amb la Xina», o amb altres països. Bé, si som productius, ja que allà la mà d’obra és més barata, però nosaltres, per preu i per qualitat, podem competir.

La intel·ligència artificial és una de les vertaderes revolucions dins de la Indústria 4.0

Per últim, quins són els vostres pròxims objectius? Cap a on creus que ens portarà la Indústria 4.0?

Ara mateix nosaltres estem treballant en desenvolupar més el tema de la intel·ligència artificial. Este és un factor molt important que, des del meu punt de vista, constitueix una de les vertaderes revolucions dins de la Indústria 4.0. Que els sistemes tinguen la capacitat d’aprendre i de proposar-nos solucions, en tots els sentits, suposarà un salt qualitatiu molt gran. És evident que per a aconseguir-ho, es requereix passar per altres habilitadors, com el Big Data per exemple, arreplegar dades, per després ensenyar la intel·ligència artificial a treballar.

Però per això també és important que les empreses evolucionen i que no vulguen fer el canvi d’un dia per l’altre, sinó que cal que es produïsca eixa revolució i que sàpiguen per què aplicar les noves tecnologies. Han d’evolucionar i adaptar-s’hi, perquè eixe és també un poc el problema: coneixem totes les tecnologies però hem de saber per què aplicar-les; ara sabem quines tecnologies hi ha però no sabem en què aplicar-les realment.

5
visitas hoy 5 · visitas total 3.708

Usuario: CarmenDiaz

Empresa: Centro Europeo de Empresas e Innovación (CEEI Alcoy-Valencia)

Canal: CEEI Alcoy

Fecha publicación: 08/01/2019 13:49

Url: https://ceeialcoi.emprenemjunts.es/?op=8&n=17670

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio.
Al continuar con la navegación consideramos que aceptas su uso y nuestra política de cookies.

Aceptar