La inclusió laboral, qüestió de responsabilitat
Publicado el viernes, 02 de febrero de 2018 a las 13:59
La primera cosa que ha de valorar una empresa que es planteja iniciar accions de RSC és que la seua línia de treball, al voltant de la qual desplegarà la seua estratègia, estiga alineada amb la missió de l’empresa, amb els seus valors i la seua essència. Per al grup Parisien, l’opció prioritària de responsabilitat social és potenciar la inclusió laboral en neteja professional i tractament de superfícies entre col·lectius en risc d’exclusió social. Recentment, Fundació Nova Feina ens ha fet entrega d’un reconeixement per la nostra contribució al seu programa d’ocupació des de 2012 a la jornada “Tu empresa + Nova Feina = Empresa + social”. No obstant, és un camí llarg que no es pot recórrer en solitari, requereix que les administracions públiques, entitats socials, empreses i ciutadania s’involucren.
Programes com el del Grupo Incorpora, de l’obra Social La Caixa, són claus per a reduir les dades de pobresa a Espanya. Grup Parisien és una de les empreses adscrites. A través d’un conveni de col·laboració amb Incorpora i Fundació Nova Feina, als últims cinc anys, una quinzena de persones ha realitzat pràctiques laborals amb nosaltres i algunes d’elles han passat posteriorment a la plantilla.
El rol de l’empresa en la inclusió laboral no ha de diferir de la gestió habitual que porta a terme l’empresa responsable. És necessari comptar amb una estructura de supervisió que facilite el trànsit al món laboral, unes directrius de l’exercici clares i un equip cohesionat al marc del bon ambient laboral, segons la nostra experiència.
Més recentment, però igual de satisfactòria és la nostra experiència amb una segona organització que acompanya als menors i jóvens en la seua formació i posterior busca d’ocupació. En aquest cas, es tracta de persones en situació de vulnerabilitat des de la seua infància o adolescència. Quan van conèixer el programa vam considerar que podíem posar un gra d’arena obrint les portes a una professió amb demanda laboral. Prompte es compliran dos anys des de que vam iniciar aquest programa de pràctiques al Grup Parisien i el balanç és positiu.
En 2016, quasi 13 milions d’espanyols (un 27,9%) es trobava en risc de pobresa o exclusió social, segons el VII Informe de la Red Europea de Lluita contra la Pobresa, presentat el passat octubre. Unes xifres que afecten principalment a jóvens de entre 16 i 29 anys (37,6%).